Nagyon gyakran keresnek szódát ( nátrium-hidrogén-karbonátot) a patikában, gyomorsav lekötőszerként. Tudom, hogy nagyanyáinknak is bevált szer, tudom, hogy közömbösíti a megtermelt gyomorsavat, ugyanakkor mégis az egyik lehető legrosszabb választás gyomorsav közömbösítésére. Miért???
Mert a nátrium -hidrogén-karbonát, azaz a szódabikarbóna, a gyomor sósavtartalmával reakcióba lép és szén-dioxid képződik, ami a gyomor feszülésének következtében, a nyálkahártya G sejtjeit aktiválja, ami egy ördögi kört indít el:
A G sejtek gasztrint termelnek, a gasztrin fokozza a pepszin elválasztást, a pepszin pedig újra fokozza a gyomorsavtermelést. Tehát, hiába közömbösíti a szódabikarbóna a gyomorsavat, a szén-dioxid képződés miatt újabb savtermelést generál, így csak ideig óráig segít a szóda, és gyakorlatilag többet árt mint használ.
Miért tartom a legrosszabb választásnak a szóda-bikarbónát??
Mert van aki egy mokkáskanállal kap be belőle, de van aki biztosra megy és naponta több evőkanálnyit használ az "ősi csodaszerből". A savközömbösítésen túl jelentős mennyiségű nátrium bevitellel is jár a szóda fogyasztás, ami akár a vérnyomás növekedéséhez, szívritmus zavarokhoz is vezethet. Magyarul a bizonytalan adagolása a legnagyobb kockázata a szódabikarbónának.
Van egy rossz hírem: az összes gyomorsavkötő gyógyszer "mellékterméke" a szén-dioxid, azaz minden gyomorsavkötő tabletta rágótabletta, szuszpenzió stb. a fenti "ördögi kört" indítja el. Tehát, ha sok a gyomorsavad, akkor két dolgot tehetsz:
1. Életmódot váltasz: kerülöd a fűszeres ételeket, a szénsavtartalmú italokat, gyógyszereket stb. Figyeled magad, hogy milyen ételektől érzel fokozott gyomorsavtermelést. Van aki a paprikától, van aki a pogácsától, kelt tésztától, van aki a kávétól és még hosszasan sorolhatnám, hogy kinek mitől van "sok sava". Ha rájöttél a kiváltó okokra, akkor kitiltod az étrendedből és a lehető legtermészetesebben kezeled magad: MEGELŐZÉSSEL.
2. Amennyiben nem kizárólag az étrended felelős a savtermelésért, vagy nem jössz rá, hogy mitől van sok savad, konzultálj a háziorvosoddal, mert sokféle "proton-pumpa gátló " gyógyszer létezik, ami megelőzi a bajt.
Mit jelent a "proton-pumpa gátló szer"?
Sósav: HCl, azaz egy hidrogénion és egy kloridion összekapcsolódása ionos kötéssel. A proton-pumpa gátlók megakadályozzák, hogy a gyomornyálkahártyán átjussanak a hidrogén ionok. Ha nincs hidrogénion, akkor nem tud HCL képződni, azaz hidrogénion nélkül nincs sósav. Ennyire egyszerű.
Magyarul a proton-pumpa gátlók, a gyomorsav termelését gátolják, így nem termelődik gyomorsav, nincs gyomor nyálkahártya felmaródás, nincs reflux.
Minden esetre, ha "sok a savad", érdemes orvoshoz fordulni, mielőtt egy csúnya gyomorfekély alakul ki az öngyógyszerelés mellékhatásaként.