Empatikus patikustól nem csak Betegeknek

Felejtsd el a szódabikarbónát, avagy miért NE használjunk gyomorsav kötőszerként szódát!

2016. május 09. 11:16 - empatikus patikus

Nagyon gyakran keresnek szódát ( nátrium-hidrogén-karbonátot) a patikában, gyomorsav lekötőszerként. Tudom, hogy nagyanyáinknak is bevált szer, tudom, hogy közömbösíti a megtermelt gyomorsavat, ugyanakkor mégis az egyik lehető legrosszabb választás gyomorsav közömbösítésére. Miért???

Mert a nátrium -hidrogén-karbonát, azaz a szódabikarbóna, a gyomor sósavtartalmával reakcióba lép és szén-dioxid képződik, ami a gyomor feszülésének következtében, a  nyálkahártya G sejtjeit aktiválja, ami egy ördögi kört indít el:

A G sejtek gasztrint termelnek, a gasztrin fokozza a pepszin elválasztást, a pepszin pedig újra fokozza a gyomorsavtermelést. Tehát, hiába közömbösíti a szódabikarbóna a gyomorsavat, a szén-dioxid képződés miatt újabb savtermelést generál, így csak ideig óráig segít a szóda, és gyakorlatilag többet árt mint használ.

Miért tartom a legrosszabb választásnak a szóda-bikarbónát??

Mert van aki egy mokkáskanállal kap be belőle, de van aki biztosra megy és naponta több evőkanálnyit használ az "ősi csodaszerből". A savközömbösítésen túl jelentős mennyiségű nátrium bevitellel is jár a szóda fogyasztás, ami akár a vérnyomás növekedéséhez, szívritmus zavarokhoz is vezethet. Magyarul a bizonytalan adagolása a legnagyobb kockázata a szódabikarbónának.

Van egy rossz hírem: az összes gyomorsavkötő gyógyszer "mellékterméke" a szén-dioxid, azaz minden gyomorsavkötő tabletta rágótabletta, szuszpenzió stb. a fenti "ördögi kört" indítja el. Tehát, ha sok a gyomorsavad, akkor két dolgot tehetsz:

1. Életmódot váltasz: kerülöd a fűszeres ételeket, a szénsavtartalmú italokat, gyógyszereket stb. Figyeled magad, hogy milyen ételektől érzel fokozott gyomorsavtermelést. Van aki a paprikától, van aki a pogácsától, kelt tésztától, van aki a kávétól  és még hosszasan sorolhatnám, hogy kinek mitől van "sok sava". Ha rájöttél a kiváltó okokra, akkor kitiltod az étrendedből és a lehető legtermészetesebben kezeled magad: MEGELŐZÉSSEL.

2. Amennyiben nem kizárólag az étrended felelős a savtermelésért, vagy nem jössz rá, hogy mitől van sok savad, konzultálj a háziorvosoddal, mert sokféle "proton-pumpa gátló " gyógyszer létezik, ami megelőzi a bajt.

Mit jelent a "proton-pumpa gátló szer"?

Sósav: HCl, azaz egy hidrogénion és egy kloridion összekapcsolódása ionos kötéssel. A proton-pumpa gátlók megakadályozzák, hogy a gyomornyálkahártyán átjussanak a hidrogén ionok. Ha nincs hidrogénion, akkor nem tud HCL képződni, azaz hidrogénion nélkül nincs sósav. Ennyire egyszerű.

Magyarul a proton-pumpa gátlók, a gyomorsav termelését gátolják, így nem termelődik gyomorsav, nincs gyomor nyálkahártya felmaródás, nincs reflux.

Minden esetre, ha "sok a savad", érdemes orvoshoz fordulni, mielőtt egy csúnya gyomorfekély alakul ki az öngyógyszerelés mellékhatásaként.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://empatikuspatikus.blog.hu/api/trackback/id/tr628698186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása